Foto: Floris Heuer
Foto: Floris Heuer
Foto: Floris Heuer

Deze voorstelling heeft gespeeld in 2016/2017

Bekijk het actuele voorstellingsaanbod. 

De Jongens

De Jongens: een stoer-poëtische voorstelling over jongens en meisjes en wat het betekent als je binnen- en buitenkant niet hetzelfde zijn.

Drie jongens komen elke dag samen om de mooiste avonturen te beleven. Ze bouwen een boomhut midden in de woonkamer, schieten in de gang de grootste bandieten neer en worden zeeziek op een VOC-schip in hun bed. Ze zijn blij met elkaar. En blij dat er geen meisjes in hun verhalen voorkomen. “Meisjes zijn stom en bang voor avontuur. En meisjes willen zelf natuurlijk ook liever een jongen zijn want dat is het allerleukste.”

Maar wat gebeurt er als één van de jongens toch een jurk uit de verkleedkist haalt? De kapitein van het VOC-schip heeft toch ook een vrouw? En misschien wil die vrouw ook wel even kapitein spelen. Of kan dat niet? Waarom mag een jongen niet in een jurk naar school, maar zijn zusje wel? En als die jongen in een jurk loopt, is hij dan ook meteen een meisje?

De vriendschap van de jongens wordt op de proef gesteld als één van hen van binnen anders blijkt dan hij er van buiten uitziet. Kunnen de jongens nu nog wel samen op avontuur? Is die jongen wie hij van binnen is, of is hij wie hij van buiten is? Moet hij zich aanpassen aan de anderen, of kan hij júíst bij zijn vrienden zichzelf zijn?
Met stoere muziek, beeldende scènes en snelle, humoristische teksten snijdt T.H. de Wei in deze hartverwarmende voorstelling een bijzonder thema aan voor jongens en meisjes (6+).

Tekst: Shanna Chatterjee
Regie: Louis van Beek
Spel en zang: Shanna Chatterjee, Sanne Maas, Aniek Stokkers
Muziek: Rik Eckhardt
Scriptcoaching: Daniel van Klaveren
Advies vormgeving: Marlyn Coetsier
Foto: Daan Rot
Met dank aan: Theatermijn (Koog a/d Zaan), het Talenten Theater (Hoorn), Rover Rot, Hilde van Gurp, Gravin van Bylandt stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Janivo Stichting, K.F Hein Fonds

Deze voorstelling heeft gespeeld in theaters en op scholen

Impresariaat: Buro Bannink

Publieksreacties

Recensie Cultuurbarbaartjes

 

“Belangrijk onderwerp dat veel universeler is dan je op het eerste gezicht denkt.”

Daniel van Klaveren, jeugdtheatermaker

 

“De kinderen zaten ademloos te luisteren. Waarom? Omdat zij het verhaal begrepen, helemaal. Laten we niet bang zijn om voorstellingen te maken die de kinderen van nu laten zien dat ze gezien worden. En geliefd zijn, om wie ze zijn.”

Myrna Bouwmans

 

“Mooi verhaal, drie topactrices, stuwende muziek en fraaie vormgeving.”

Hein Janssen, theaterrecensent

 

“Deze voorstelling heeft ons helemaal meegenomen en verdient overal een podium.”

Yvon & Ingrid

 

“Leuk hoor! Het is jammer dat er niet meer voorstellingen komen.”

Louk Bot, 11 jaar

 

“In één woord fantastisch! Geweldig genoten van een heel mooi neergezet stuk.”

Rob Breemes

 

“Langzaam werden jullie in de voorstelling ‘onze jongens’. We hebben genoten, prachtig gespeeld en geschreven. Dit moet door!”

Erik, Carmen, Jana en Tess

 

“De bevalling van De Jongens is zeer voorspoedig verlopen. Ik hoop dat het mag groeien en dat veel mensen in de wereld hen mogen leren kennen.”

Henno Eckhardt

 

“Gelukkig komt het allemaal goed, dat zijn pas echte vrienden. Ik vond hetdecor eerst een echte boot en daarna een speel zolder. De muziek was mooi en spannend en het zingen was prachtig. Daarna heb ik het er nog met mama over gehad of dat echt waar kan zijn van Lo en dat kan dus. Ik heb veel geleerd van deze voorstelling. Iedereen is anders dus respecteer elkaar en praat er over.”

Bink, TheaterReporter

 

“Ik vond het erg leuk om te zien. En het was ook grappig. Terwijl het over een moeilijk onderwerp ging. Ik hoop dat jullie het toneelstuk ook eens gaan bekijken. Om dat het echt heel erg leuk is. En je leert dat je kinderen die anders zijn niet mag pesten of buitensluiten. Het was leuk en leerzaam. Het was extra leuk voor mij om dat het de première was. Dat is de aller eerste keer dat het werd opgevoerd. En aan het eind kreeg ik cola.”

Rosa, TheaterReporter

 

“In de voorstelling werd gezongen. Leuke liedjes en een zielig liedje. Ik vond deze voorstelling leuk omdat het over jongens ging. Ook vond ik het leuk dat de ruzie werd opgelost. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Als je naar een theater wilt gaan is het leuk om deze voorstelling te zien.”

Michael, theaterreporter